fundacion villalba lugo darro18 arquitectos jose luis gahona fraga

Villalba, Lugo


Fundación

Client
Private
Year
2011
Program
Cultural
Status
Completed
Scale
500 m²

Gallery

The project

The Manuel Fraga Iribarne Foundation dedicated to the preservation of Don Manuel Fraga’s legacy (a significant library, altogether in excess of 150 m3), decides to restore Manuel Fraga’s family house in the town of Villalba, Lugo.


The Solution

The project maintains the spirit of the original family house; it preserves the masonry facade towards the street and includes a curtain wall towards the back yard, in memory of the former glazed facade. The renovation includes an exhibition space on the ground floor, a reconstruction of the original house on the first floor, a library on the third floor, and a reading room on a generous walkway, suspended above the library space.


The rooms

The multipurpose room projects visually outwards. The drop ceiling of chestnut wood presses the space, thus directing the view towards the small courtyard garden.  The Library extends from floor level up to the underside of the roof, taking advantage of the building´s volume. A generous walkway, suspended above, offers access to the window projecting from the roof.

 

0 – Exhibition Hall | 1 – Museum | 2 – Library | 3 – Reading room

 

Gallery